^Fel

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Becsület • Bátorság • Helytállás

Hazatértek a Balkánról

„Köszönöm azt a hasznos munkát, fegyelmezett helytállást, feszes szolgálatot, amit Koszovóban tanúsítottak! Büszkék vagyunk a hazatért kontingens tagjaira, a Bocskai-dandár hírnevéhez méltó módon teljesítették a feladatukat” – mondta dr. Böröndi Gábor dandártábornok Hódmezővásárhelyen, augusztus 25-én.

A Koszovóból hazatért MH KFOR Kontingens tizedik váltásának tagjait köszöntötte Hódmezővásárhelyen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke hétfőn. A misszió visszafogadó ünnepségén Böröndi tábornok külön szólt a balkáni béke megóvásának jelentőségéről. „Koszovó biztonsága elsőrangú kérdés a Magyar Honvédség szempontjából. Magyarország biztonsága ugyanis a környező országok biztonságától, a Balkán békéjétől meghatározó mértékben függ. Önök a KFOR kötelékében kimagasló szinten látták el a szolgálatukat, ezzel pedig hozzájárultak hazánk biztonságának erősítéséhez”-fogalmazott. A közelmúltban hazatért mintegy kétszáz fős magyar kontingens állománya alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonáiból állt. A kontingens parancsnoka, Fábián László alezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: feladatuk a biztonság és a rend fenntartása volt Koszovóban. Februárban érkeztek a műveleti területre, majd átvették a felelősségi területeiket és a logisztikai eljárásrendeket. Az elmúlt fél év során járőrözést, ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetését, készenléti szolgálatokat, tábori őrzés-védelmi feladatokat, nemzetközi kiképzéseket és gyakorlatokat, valamint harcászati kiképzéseket hajtottak végre.

A KFOR tizedik váltásának tagjaira azonban a fentieken kívül egy plusz feladat is hárult: elő kellett készíteniük egy nagyobb létszámú alegység befogadását. A tizenegyedik váltás kiutaztatásával ugyanis a Magyar Honvédség mintegy 120 fős létszámbővítést hajt végre a balkáni országban, ezért az újabb magyar manőverszázad elhelyezésének a feltételeit is meg kellett teremteniük a főváros, Pristina közelében található Novo Selo táborban. A hazatért kontingens tagjait dr. Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész áldotta meg, majd a legjobbak szolgálatát Böröndi tábornok személyesen köszönte meg. Az MH KFOR Kontingens 10. váltásának állományában végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Fábián László alezredesnek, Luxeder Anna és Vida Attila hadnagyoknak, Nagy Norbert, Szakter Gyuláné zászlósoknak, Hegyes György, Süle Róbert főtörzsőrmestereknek, Répás Zoltán törzsőrmesternek és Herczeg Zoltán őrmesternek. Baksics Krisztián, Bokor Mihály József, Bugyi József, Frankó András, Koszta Pál, Kukla Attila szakaszvezetők, Gombár Béla és Sápi István Tamás tizedesek munkáját pedig emléklappal köszönte meg.

Fotó: a szerző felvételei

Copyright © 2013. bocskaidandar.hu