^Fel

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Becsület • Bátorság • Helytállás

Bocskais katonák is részt vettek a helyőrségek ünnepi rendezvényein

Az Államalapítás napja

A hagyományokhoz híven katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót a Bem téren, Szent István királyunk ünnepén Debrecenben. Ezt követően kezdődött a Debreceni Virágkarnevál, amelynek állandó szereplői az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekar, a történelmi zászlóvivők és a katonai hagyományőrzők. Mint minden évben, így idén is a Bocskai-dandár és a különböző hagyományőrző egyesületek képviselői, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium katonanövendékei kísérték a Szent Koronát ábrázoló virágkocsit. A menet végén, a Nagyerdei Stadionba érve a folklór műsor részeként a Helyőrségi Zenekar a Maskara Alapítvánnyal közösen gyepshow-val szórakoztatta a nagyérdeműt. A nap folyamán a Szent István domborműnél Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, míg a Fazekas Emlékkertben Czill István alezredes, a Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka helyezte el az emlékezés virágait. A nap záróakkordja az ünnepélyes zászló levonás volt a Bem téren.

Fotó: Szalka Miklós őrvezető

Facebook-galéria

 

Augusztus 20. Hódmezővásárhelyen

 Az államalapító Szent István király tiszteletére megrendezett városi ünnepségsorozaton, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgálatot teljesítő katonák aktívan közreműködtek, illetve közülük sokan jelenlétükkel is megtisztelték azt. A rendezvények már péntek délután elkezdődtek a Helyőrségi Zenekar térzenéjével, amelyet a város főterén megtartott ünnepélyes zászlófelvonás követett. Itt - mint minden évben - a helyőrségben szolgálatot teljesítő komendáns szakasz is részt vett.

Augusztus 20-án a Szent István Templom előtti téren tartották a Városi Ünnepséget, ahol Almási István polgármester mellett Lázár János országgyűlési képviselő mondott beszédet. Ezt követően Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke megszentelte az újkenyeret, Bán Csaba ótemplomi református lelkész pedig áldást mondott. Az ünnepi műsor végén a katonazenekar kíséretében elhangzott a Szózat, majd az ünnepséget a helyőrségben szolgálatot teljesítő zászlóaljak katonáiból álló század díszmenete zárta.

 

Fotó: Búz Csaba hadnagy

Facebook-galéria

Copyright © 2013. bocskaidandar.hu