^Fel

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Becsület • Bátorság • Helytállás

Szent Márton-napi megemlékezés

Szent Mártonra, a felderítők védőszentjére két napos programsorozat keretében emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái. 

Bővebben...

A 16. huszárezred előtt tisztelegve

Az I. világháborút lezáró fegyverletétel alkalmából megemlékező ünnepség került megrendezésre Debrecenben a megyeházán. Megyei vezetők és hagyományőrzők mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár is képviselte magát az ünnepségen.

Bővebben...

Az emlékezés napja

1918. november 11-én (11 óra 11 perckor) az első világháború fegyveres cselekményeit lezáró fegyverszünet megkötésének időpontja. Hivatalosan ekkor értek véget a harccselekmények a nyugati fronton. (Háborús cselekmények ekkor még Oroszország és a volt Oszmán Birodalom területén is folytak.) A korabeli szövetséges hatalmak többsége ezen a napon emlékezett és emlékezik meg az első világháborúban szolgált katonákról és a hősi halottakról. A fegyverszünet napja elnevezés az idők során a megemlékezés napja elnevezésre cserélődött.

Bővebben...

Ismét szólt a lélekharang…

A MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalja - immár hagyományosan - idén is megemlékezett névadó alakulatának a császári és királyi 39. gyalogezrednek valamennyi hősi halottjáról a debreceni Honvédtemető, Hősök temetőjében. A zászlóalj parancsnoka és katonái szolgálati feladataik ellátása mellett kutatják a neves előd történetét, ápolják annak hagyományait.

Bővebben...

Bevonult a megye 2000-ik szerződéses katonája

Bevonult Hajdú-Bihar megye 2000-ik szerződéses katonája a Magyar Honvédség kötelékébe. Állományba vétele alkalmából ünnepélyes rendezvény került megrendezésre az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 2. Katonai Igazgatási Központ színháztermében.

Bővebben...

Tiszteletadás napja Balmazújvárosban

Balmazújváros önkormányzata, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezete és a Balmazújvárosi Református Egyházközség közös szervezésében került megrendezésre a Tiszteletadás napja elnevezésű programsorozat, amely a város első világháborús szerepvállalásáról adott egy minden eddiginél közelebbi és átfogóbb képet mindazok számára, akik ellátogattak az eseményre.

Bővebben...

 

Pályázat

Copyright © 2013. bocskaidandar.hu